Een hart van hout

Houden van hout op een milieuvriendelijke manier

 

Grote koppen sieren de kranten hun voorpagina’s: “houtkachels en gashaarden zijn nefast voor het milieu”. Maar klopt dit wel?

Zowat elk nieuwskanaal uitte zich de afgelopen tijd negatief ten opzichte van milieuonvriendelijke haarden. De Vlaamse Mileumaatschappij (VMM) heeft zelf een waar stookadvies in het leven geroepen op dagen van teveel fijn stof. En dat advies luidt simpel: minder hout stoken.
Maar hoe komt men tot een vergelijking tussen 4 uur hout stoken en 600km rijden met een bestelwagen?
De VMM publiceerde dit advies in januari 2017 na een analyse van kachels met een levensduur van 10 à 15 jaar en een literatuurstudie uit 2009. CIV-Agoria reageerde hier gevat op:
“Het is alsof we de uitstoot van het autoverkeer zouden meten met testen op oldtimers.”

Hout is de brandstof van de toekomst

Neen, stoken met droog brandhout is niet slecht voor onze natuur. Wist u dat de nieuwe generatie kachels 15 keer minder CO² uitstoten en tot 50 keer minder fijnstof?
De nieuwe generatie van houtkachels en -haarden halen een rendement van 80%. Dit in tegenstelling tot een oude open haard (15%).
Iedereen weet dat we bezig zijn aan een uitputtingsslag van onze fossiele brandstoffen. Hout is echter neutraal. Gedurende hun groeiproces als boom halen ze CO² uit de lucht. Dezelfde hoeveelheid CO² wordt geproduceerd bij hun verbranding. Op deze manier bieden de haarden en kachels van Fik by Multigas een rendabel en proper alternatief!
Verder biedt een houtkachel (vrijstaand of inbouw of inbouwcassette) de oplossing voor een vervuilende open haard. Met kwaliteit en goed onderhoud verzeker je jouw woning van een snelle en milieuvriendelijke verwarming.

Welk hout is geschikt voor uw kachel?

Gekloofd hout en afval van gekloofd hout zijn ideaal om te stoken. Geen geïmpregneerd of behandeld hout dus. De kleinere stukken van de grote blokken mogen wel gebruikt worden. Ze zorgen voor een schone verbranding en een optimale warmte. Ook geperst hout draagt hieraan bij.
Houd ook rekening met lengte en dikte. Te dikke blokken zullen moeilijker branden en voldoen niet aan de juiste balans tussen brandstof, temperatuur en zuurstof.
Zorg ervoor dat uw houtblokken niet te nat zijn want dit zorgt voor een nutteloze CO²-uitstoot. Een vochtigheidspercentage van 15 à 20% is perfect. Stapel daarom je hout onder een afdak en bedek het volledig met een plastic zeil.
Last but not least, hou het bij correcte en gebruikelijke brandstoffen. Behandelde houtsoorten, restafval (paletten, wijn- en fruitkisten,…) en overige leiden tot het vrijkomen van schadelijke stoffen voor ons milieu en worden dus stellig afgeraden.
Fik by Multigas geeft u graag meer informatie omtrent dit onderwerp.
Wilt u zelf uw uitstoot van uw oude toestel ook terugdringen of denkt u aan de installatie van een kachel/haard? Eén (h)aardig adres: Fik by Multigas!

Andere artikelen

Actiemaand van 15 oktober tem 15 november

Wij nodigen u en uw partner van harte uit op onze opendeurdagen, gekoppeld aan onze expo CRUST waar u het nieuwe werk kan ontdekken van…
Read more >

Bouwverlof van 12 juli tem 2 augustus

Tijdens het bouwverlof van 12 juli tem 2 augustus blijven wij open op afspraak. Aarzel niet en contacteer ons via 09 230 44 03 of via info@f…
Read more >

Actiemaand 15/2 tot 15/3/2021

Beste Fik klant, Ook dit voorjaar nodigen wij jou en jouw partner van harte uit op onze opendeurdagen, je kan er onze toonzaal en onze gloed…
Read more >